Κόσμος

22 Ιανουαρίου 2026 15:38

ΝΑΤΟ στον ANT1: Ο Ρούτε δεν μίλησε για την κυριαρχία της Γροιλανδίας με τον Τραμπ

Όσα διευκρινίζει η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, κυρία Άλισον Χαρτ μιλώντας στον ΑΝΤ1.

ΝΑΤΟ στον ANT1: Ο Ρούτε δεν μίλησε για την κυριαρχία της Γροιλανδίας με τον Τραμπ
-

Άκουσε το άρθρο

 
 

Της Μαρίας Ανδρικάκη

O Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη συνεργασία ΗΠΑ, Ευρώπης και ΝΑΤΟ για τη Γροιλανδία, παρουσιάζοντας προσχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξε με τον γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε.

Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, κυρία Άλισον Χαρτ διευκρινίζει στον Antenna και τη Μαρία Ανδρικάκη ότι «ο Γενικός Γραμματέας είχε μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ, κατά την οποία συζήτησαν την κρίσιμη σημασία της ασφάλειας στην περιοχή της Αρκτικής για όλους τους Συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών». Η εκπρόσωπος διευκρινίζει ότι, όπως είπε και ο Τραμπ, η όποια συμφωνία αφορά σε όλη την Αρκτική και όχι μόνο στη Γροιλανδία.

«Οι συζητήσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ σχετικά με το πλαίσιο στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος θα επικεντρωθούν στη διασφάλιση της ασφάλειας της Αρκτικής μέσω των συλλογικών προσπαθειών των Συμμάχων, ιδίως των επτά Αρκτικών Συμμάχων. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Δανίας, Γροιλανδίας και Ηνωμένων Πολιτειών θα προχωρήσουν με στόχο να διασφαλιστεί ότι η Ρωσία και η Κίνα δεν θα αποκτήσουν ποτέ έδαφος - οικονομικά ή στρατιωτικά - στη Γροιλανδία».

Τέλος, η κυρία Χαρτ τονίζει ότι «ο Γενικός Γραμματέας δεν πρότεινε κανέναν συμβιβασμό στην κυριαρχία κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τραμπ».

Ειδήσεις σήμερα:

Δήμος Γλυφάδας: Κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Νέο σιδηροδρομικό ατύχημα στην Ισπανία - Σύγκρουση τρένου με γερανό στην Καρθαγένη

Ο Τραμπ ανακοινώνει το "Συμβούλιο Ειρήνης" του - Έπεσαν οι υπογραφές

12345 ... 8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)