Προκαταβολικά μέτρα για το Μεσοπρόθεσμο ζητεί το Ταμείο. Χάσμα μεταξύ των δανειστών για τα ελληνικά ζητήματα. Ο ρόλος του Washington Group.
Αρνείται να αποδεχτεί την υιοθέτηση στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία δεν θα συνοδεύονται από συγκεκριμένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις το ΔΝΤ, που ζητεί τη λήψη νέων μέτρων εδώ και τώρα, με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2018 – 2020.
Οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για την τριετία 2018- 2020 παραμένουν, ενώ η κυβέρνηση θα κάνει μια ακόμα προσπάθεια για μείωσής τους στο επερχόμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Η απαίτηση του Ταμείου πυροδοτεί τη διαπραγμάτευση και προστίθεται σε ένα περίπλοκο σχήμα απαιτήσεων από όλες τις πλευρές των δανειστών, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη μέση.
Η κατάσταση, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της κατάστασης, είναι τόσο μπερδεμένη ανάμεσα στις πλευρές, αφού η καθεμία έχει άλλες προσεγγίσεις, που η πολιτική συμφωνία που επιδιώκει η ελληνική πλευρά, φαντάζει σχεδόν αδύνατη.
Η ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών, διεμήνυσε κατά την παραμονή της στην Αθήνα ότι, δεν είναι εξουσιοδοτημένη να διαπραγματευτεί το παραμικρό σχετικά με το στόχο των πλεονασμάτων 3,5% που περιγράφονται στο Μνημόνιο.
Έτσι, το κείμενο που παραδόθηκε την ελληνική κυβέρνηση, κατά την επικαιροποίηση του Μνημονίου, ζητεί την κατάθεση και την ψήφισή του, με στόχους 3,5% για την περίοδο 2018 – 2020. Αυτό είναι πρόβλημα για την κυβέρνηση, που επιδιώκει εδώ και μήνες στο Eurogroup να πετύχει τη μείωση των πλεονασμάτων στο 2%- 2,5% του ΑΕΠ.
Το πρόβλημα μεγεθύνει η παράμετρος ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο αρνείται την ενσωμάτωση των στόχων στο Μεσοπρόθεσμο, απαιτεί όμως οι στόχοι να γεμίσουν με τα εξής συγκεκριμένα μέτρα:
Οι πληροφορίες θέλουν το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών να κρατά συμβιβαστική στάση στο συγκεκριμένο θέμα.
Διαφωνίες υπάρχουν και δεν είναι μόνο μεταξύ των πλευρών, αλλά και εντοπίζονται και σε τρία βασικά ζητήματα.
Το χρέος, είναι το κυριότερο, με το ΔΝΤ να ζητεί ουσιαστική διευθέτησή του με παράλληλη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, θέτοντας τις παραμέτρους ως όρους συμμετοχής του στο τρίτο πρόγραμμα.
Η Γερμανία μέσω του Σόιμπλε ζητεί πεισματικά τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, αρνούμενη όμως επίμονα διευθέτηση του χρέους και μείωση των πλεονασμάτων. Διαμηνύει επιπλέον ότι, χωρίς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν θα εκταμιεύσει την επόμενη δόση, μπλοκάροντας έτσι την ίδια την αξιολόγηση, την οποία η Αθήνα προσπαθεί διακαώς να κλείσει, έχοντας μπροστά της για εμπόδια τα εργασιακά και τα δημοσιονομικά.
Η προσπάθεια να βρεθεί λύση θα γινόταν στην περίφημη συνεδρίαση του Washington Group, η οποία όμως ματαιώθηκε, με τις πληροφορίες να αποδίδουν τη ματαίωση σε βούληση του Βερολίνου.
Πληροφορίες, ωστόσο, την θέλουν να πραγματοποιείται σε διαφορετικό χώρο και χρόνο, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν συνεχείς ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.
Οι υποχωρήσεις για την επίτευξη συμφωνίας για αξιολόγηση, χρέος, πρωτογενή πλεονάσματα και συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι επιβεβλημένες, στην περίπτωση που οι εμπλεκόμενοι επιθυμούν να δοθεί λύση. Όπως είναι φυσικό, οι υποχωρήσεις θα αφορούν και στην ελληνική πλευρά, αν όχι κυρίως αυτήν.
Στη συνάντηση των εκπροσώπων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για την Ελλάδα στο Βερολίνο αναφέρεται σε δημοσίευμά της η SZ. Η εφημερίδα επιμένει πως η συνάντηση αυτή είχε προγραμματιστεί παρόλο που κάτι τέτοιο διαψεύστηκε από το υπ. Οικονομικών, όπως γράφει η dw.com.
Το εκτενές δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung το οποίο φέρει τον τίτλο «Κρίση, Έλληνες και μυστικά» κάνει αναφορά στην είδηση που δημοσίευσε την Τρίτη ότι είχε προγραμματιστεί συνάντηση πέντε υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στο Βερολίνο με αντικείμενο τη συμμετοχή του ΔNT στο τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.