Σε ποιες άλλες χώρες εκγίθηκαν χρηματικές ενισχύσεις για τηις πλημμύρες της συγκεκριμένης περιόδου. Πού θα διατεθούν τα ποσά. Τι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Την εκταμίευση πάνω από 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) για τη στήριξη των προσπαθειών ανάκαμψης σε πέντε χώρες από τις σοβαρές πλημμύρες του 2023, ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στην Ελλάδα, θα δοθούν 101,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των προσπαθειών ανάκαμψης μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.
Η έγκριση της ενίσχυσης ύψους 1028541689 ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) προς τα κράτη-μέλη, υπερψηφίστηκε στην ολομέλεια του κοινοβουλίου με 632 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 3 αποχές.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ευρωπαϊκή βοήθεια για τις φυσικές καταστροφές θα διανεμηθεί ως εξής:
Η βοήθεια του ΤΑΕΕ θα καλύψει μέρος του κόστους των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της επισκευής κατεστραμμένων υποδομών, της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διεξαγωγής επιχειρήσεων καθαρισμού. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «τα μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμών εκφράζουν τη βαθύτατη αλληλεγγύη τους προς όλα τα θύματα, τις οικογένειές τους και όλα τα άτομα που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Ελλάδα και τη Γαλλία, καθώς και προς τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές που συμμετέχουν στις προσπάθειες αρωγής. Επισημαίνουν τον αυξανόμενο αριθμό σοβαρών φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη και θεωρούν ότι η διάθεση ευρωπαϊκών πόρων στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να διευρυνθεί ενόψει της επικείμενης πρότασης της Επιτροπής για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο».
Από τη δημιουργία του το 2002, το ΤΑΕΕ έχει κινητοποιήσει πάνω από 8,6 δισ. ευρώ για 130 καταστροφές (110 φυσικές καταστροφές και 20 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας) σε 24 κράτη μέλη συν το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και σε τέσσερις υπό ένταξη χώρες (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία).
Ο εισηγητής της έκθεσης και ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αυτιάς, χαρακτήρισε «ρεκόρ» την πλειοψηφία με την οποία η έκθεση εγκρίθηκε, ενώ μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα και στις φυσικές καταστροφές και υποστήριξε ότι «οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλα τα κονδύλια που παρέχουν τόσο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης όσο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης».
Ταυτόχρονα, επισήμανε το καθήκον «αυτά τα ποσά να μην συμψηφίζονται με άλλες ευρωπαϊκές ενισχύσεις», ενώ υπογράμμισε «την ανάγκη για στοχευμένη και συντονισμένη δράση», δηλαδή, όπως είπε, «συλλογικά να στηρίξουμε ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές για την πρόληψη των φυσικών καταστροφών, επενδύοντας σε αποτελεσματικές συνέργειες με πολιτικές και προγράμματα της Ένωσης».
Νίκαια: Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο (εικόνες)
Φοιτητικές εστίες Θεσσαλονίκης: Έπεσε το ασανσέρ (εικόνες)
Δολοφονία στη Κυψέλη: Βίντεο ντοκούμεντο από το σημείο του εγκλήματος