Πληθαίνουν οι δηλώσεις και τα δημοσιεύματα για τρίτο πρόγραμμα. «Όπλο» των εταίρων η χρηματοδοτική ασφυξία. Αυστηρό μήνυμα Σόιμπλε για το πλεόνασμα.
Η Κυβέρνηση διαμήνυσε σήμερα, σε διαφορετική γραμμή από την χθεσινή του Αλέκου Φλαμπουράρη που έκανε λόγο για αίτημα παράτασης προς το ΔΝΤ, ό,τι η Ελλάδα θα είναι συνεπής και εγκαίρως στις δανειακές υποχρεώσεις της προς το Ταμείο, προφανώς μετά και τις «κλειστές πόρτες» που βρήκαν στην Ουάσινγκτον οι σχετικές δηλώσεις προθέσεων.
Ωστόσο φαίνεται, όπως εκτιμούν αναλυτές και διεθνή ΜΜΕ, ότι η Αθήνα δεν διαθέτει και δεν μπορεί να βρει το ποσό για να καλύψει τα χρέη του Μαρτίου προς το ΔΝΤ, ιδίως καθώς «ξεμένει» από εναλλακτικές πηγές εξεύρεσης χρημάτων και ενώ αναμένεται, λένε οι ειδικοί, να δυσκολευτεί να ανανεώσει τα έντοκα γραμμάτια 4,6 δις που λήγουν τον Μάρτιο.
Παράλληλα, πληθαίνουν οι φωνές από το εξωτερικό για την πιθανότητα ενός τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, που όπως και τα προηγούμενα θα συνοδεύεται από μέτρα. Ανώνυμος ευρωπαίος αξιωματούχος, προσδιόρισε χθες το ύψος του στα 20-30 δις.
Το μεσημέρι πάντως η παράταση του προγράμματος εγκρίθηκε από την Γερμανική Βουλή, απο την οποία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα. Το Βερολίνο παραμένει σε σκληρή γραμμή και δεν είναι τυχαίο ότι ο Σόιμπλε διαψεύδει πως θα μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Μόνο για φέτος δεν θα ισχύσει ο στόχος του 3%, λέει η εκπρόσωπος του Σόιμπλε απαντώντας στον Βαρουφάκη
Η υπερψήφιση της παράτασης έγινε πάντως δεκτή με ικανοποίηση απο τον Αλέξη Τσίπρα.
Σήμερα, στο Bloomberg, o Πιέρ Μοσκοβισί, άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το τι μέλει γενέσθαι από τον Ιούλιο, σημειώνοντας «θα συζητήσουμε στο πλαίσιο του τετραμήνου, προκειμένου να καθορίσουμε το επόμενο βήμα, την νέα συμφωνία, ή όπως την αποκαλούν «νέο πρόγραμμα» ή «νέο συμβόλαιο». Υπήρχε επίσης με ερωτηματικό η προοπτική προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL). Έχουμε χρόνο για να το κάνουμε και ξέρουμε τον τρόπο».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, στο Πρωινό ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Παπαδάκη είπε πάντως ότι η χώρα δεν συζητά για τρίτο πρόγραμμα στήριξης, λέγοντας «δεν εκλεχθήκαμε για να εφαρμόσουμε μνημόνιο».
To Reuters αναφέρει ότι η Ελλάδα αρχίζει να ξεμένει από επιλογές για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, γεγονός που αυξάνει την πίεση προς την χώρα, στο πλαίσιο της τετράμηνης παράτασης και ενόψει της διαβούλευσης για νέα συμφωνία με τους εταίρους, να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που είχε απορρίψει.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, αξιωματούχοι της ευρωζώνης λένε ότι έλλειψη ρευστότητας και «η χρηματοδοτική ασφυξία χρησιμοποιούνται για να πιέσουν τους Έλληνες να αρχίσουν πολύ γρήγορα συζητήσεις για την αξιολόγηση και να την ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, χωρίς να περιμένουν καν το τέλος Απριλίου».
Όλες οι άλλες επιλογές φαίνεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα, δεδομένης της προϋπόθεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, που θέτει η ΕΚΤ, για: -να επιστρέψει στην χώρα μας τα 1,9 δις από κέρδη ελληνικών ομολόγων που είχαν κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, -να αρχίσει να δέχεται ξανά ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα για ξαναρχίσει η παροχή φθηνής ρευστότητας στην χώρα μας -να επιτρέψει κατ΄ εξαίρεση, την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από το Δημόσιο. Αυτό είναι «εξαιρετικά απίθανο» είπε πηγή της ΕΚΤ στο Reuters.
«Η ελληνική κυβέρνηση βασίζει όλες τις ελπίδες της στο ότι η ΕΚΤ θα επιτρέψει πρόσθετη έκδοση εντόκων» ανέφερε στο πρακτορείο Έλληνας τραπεζίτης που δεν κατονομάζεται, για να του «απαντήσει» αξιωματούχος της ευρωζώνης ότι «οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση μπορεί να εφαρμοστούν μέσα σε 2-3 εβδομάδες», συμπληρώνοντας «στο τέλος δε θα έχουν άλλες επιλογές από το να υιοθετήσουν τα μέτρα και να κινηθούν γρήγορα».