Έντονη έλλειψη επενδύσεων στον τουρισμό παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ από το βήμα του συνεδρίου «Τουρισμός: Η Κιβωτός της Ελληνικής Οικονομίας».
Την άμεση υλοποίηση σειράς εμπροσθοβαρών ενεργειών, από τη πλευρά της Πολιτείας, για τη θωράκιση και περαιτέρω ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού ζήτησε ο ΣΕΤΕ, κατά τη διάρκεια του 14ου Συνεδρίου «Τουρισμός & Ανάπτυξη». Στο Συνέδριο, με τίτλο «Τουρισμός: η Κιβωτός της Ελληνικής Οικονομίας», o Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, ανέλυσε το δύσκολο περιβάλλον στο οποίο, όπως είπε, δραστηριοποιείται ο τομέας τα τελευταία 6 χρόνια ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.
Εμφανίστηκε κατηγορηματικός σχετικά με την ανάγκη άμεσης επαναφοράς των συντελεστών ΦΠΑ στον τουρισμό σε ανταγωνιστικά επίπεδα 8%-10% και την άμεση αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ με την εντατικοποίηση των ελέγχων από τη πλευρά του κράτους, ανάφερε. Παράλληλα, πρότεινε η διαφορά να καλυφθεί από την επιβολή φορολογίας της αγοράς του sharing economy (οικονομία διαμοιρασμού), την είσπραξη ΦΠΑ και την επιβολή προστίμων στα παράνομα καταλύματα και την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, διότι ο τομέας δεν θα είναι βιώσιμος μετά το 2016 αν οι συντελεστές παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα.
Επιπρόσθετα, ο κ. Ανδρεάδης, δήλωσε ότι παρατηρείται έντονη έλλειψη επενδύσεων στον τουρισμό και πως όσο δεν υπάρχει σταθερό φορολογικό πλαίσιο και όπως είπε, θα συνεχίσει να παρατηρείται έλλειψη στο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, εστίασε στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λέγοντας ότι η διαδικασία αυτή δε θα πρέπει να καταστεί ανασταλτικός παράγοντας για την ελληνική επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού.
Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν πρέπει να προκριθεί η επιλογή πώλησης των κόκκινων δανείων (NPL’s) σε μικρό ποσοστό της ονομαστικής τους αξίας και πρότεινε ως λύση την αναδιάρθρωση των δανείων των βιώσιμων επιχειρήσεων, με πολύ υψηλότερα ποσοστά και με πιθανή είσοδο νέων κεφαλαίων ή στρατηγικών επενδυτών, ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να εξυγιανθούν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Λαμβάνοντας υπόψη τη συμβολή του τουρισμού στο εθνικό και ευρωπαϊκό ΑΕΠ, στην απασχόληση και κατανοώντας την ανάγκη δημιουργίας μιας συλλογικής εκπροσώπησης του ιδιωτικού τομέα, η οποία θα έχει συμβουλευτικό ρόλο σε πολιτικές οι οποίες επηρεάζουν τον τουρισμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι αντίστοιχοι με τον ΣΕΤΕ φορείς του τουρισμού των χωρών Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Κύπρου, μαζί με τον ΣΕΤΕ, αποφάσισαν να διερευνήσουν τη δυνατότητα δημιουργίας κοινής Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας.
Οι συγκεκριμένοι φορείς, υπόγραψαν σήμερα Μνημόνιο Συνεργασίας και συνέστησαν Ομάδα Εργασίας, με στόχο να καταγράψουν κοινά ζητήματα και εμπόδια όσον αφορά στη τουριστική βιομηχανία σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η Ομάδα Εργασίας θα ασχοληθεί με το ζήτημα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας του τομέα, τον αντίκτυπο στην απασχόληση, την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών και τη βιωσιμότητα του τουρισμού. Το μνημόνιο συνεργασίας υπόγραψαν οι ακόλουθοι φορείς: