Προς παράταση του καθεστώτος απαγόρευσης της πώλησης "κόκκινων" δανείων η κυβέρνηση. Τι ζητά η τρόικα. Δείχνει τα "δόντια" του το ΔΝΤ.
Του Νίκου Ρογκάκου
Προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση που ξεκίνησε σήμερα θεωρείται το φορολογικό νομοσχέδιο, το προσχέδιο του οποίου θα δοθεί στην Τρόικα την Τρίτη. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, μπορεί να έχει λεχθεί το αντίθετο από άλλους αξιωματούχους, ωστόσο το φορολογικό είναι τελικά ψηλά στην ατζέντα της αξιολόγησης.
Ο ίδιος αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις επισήμανε ότι δεν μπορεί στην αξιολόγηση να μην περιλαμβάνεται το φορολογικό νομοσχέδιο, αφού μαζί με όλα τα αλλά (ασφαλιστικό, «κόκκινα» δάνεια, δημοσιονομικό κενό, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα) αποτελεί προαπαιτούμενο για να κλείσει θετικά η αξιολόγηση και να λάβει η Ελλάδα τα 5,7 δις ευρώ που είναι και η πρώτη δόση του τρίτου μνημονίου.
Συμφώνα με τις ίδιες πληροφορίες, εάν κυβέρνηση και τρόικα δεν λύσουν το θέμα των «κόκκινων» δανείων έως τις 15/2, όπου έχει δοθεί και παράταση για τη μη πώληση σε ξένα funds δάνειων πρώτης κατοικίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τότε θα δοθεί και νέα παράταση για να διαφυλαχτούν τα δάνεια αυτά, μέχρις ότου κλείσει η διαπραγμάτευση.
Εξάλλου, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο, η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα έως την Παρασκευή το απόγευμα όταν και θα αναχωρήσει για μια εβδομάδα έως 10 ημέρες, για να επανέλθει για δύο ακόμη εβδομάδες ώστε να κλείσει η αξιολόγηση.
Η τρόικα ζητά φορολογικό συντελεστή 50%, όπου θα είναι ο υψηλός συντελεστής 42% για υψηλά εισοδήματα και εκεί θα προστίθεται η έκτακτη εισφορά που πληρώνουμε. Βέβαια, δεν έχει γίνει γνωστό από ποιο ποσό και πάνω θα ενσωματώνεται η έκτακτη εισφορά στον υψηλό συντελεστή.
Παράλληλα με το νέο φορολογικό έρχεται η αύξηση του φόρου εισοδήματος για τους αγρότες αλλά και η αύξηση του φόρου στα ενοίκια, αφού πρέπει να βρεθούν επιπλέον 150 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των ενοικίων και επιπλέον 32 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των αγροτών.
Όπως φαίνεται όμως το ΔΝΤ δείχνει τα "δόντια" του και σε αυτή τη διαπραγμάτευση και όπως έλεγε στον ΑΝΤ1 κυβερνητικός αξιωματούχος «το ΔΝΤ από παρατηρητής έγινε ο κακός μπάτσος ελέω Σόιμπλε» αφού τώρα απαιτεί περικοπές και των υφιστάμενων συντάξεων.
Οι διαφωνίες όμως της τρόικας δεν είναι μόνο με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και μεταξύ τους, αφού ο ίδιος αξιωματούχος έλεγε στον ΑΝΤ1 ότι τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «τσακώνονται μεταξύ τους και οι φωνές τους ακούγονται μέχρι το λόμπι» για τις διαφορές στο δημοσιονομικό κενό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «βλέπει» δημοσιονομικό κενό ύψους 900 εκατ για του χρόνου, ενώ το ΔΝΤ 1,8 δις.