Δήλωσε ότι "υπάρχουν θετικότερες εξελίξεις για την Ελλάδα", όμως τόνισε στον ΠτΔ ότι δεν αρκεί η δημοσιονομική προσαρμογή.
Νέο μήνυμα προς το Μαξίμου για την ανάγκη εφαρμογής - το ταχύτερο - των μεταρρυθμίσεων έστειλε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου βρέθηκε μετά από πρόσκληση του Προκόπη Παυλόπουλου.
Σε διάλογο που είχαν οι δύο αξιωματούχοι, πριν κλείσουν οι πόρτες, ο Διοικητής της ΤτΕ είπε απευθυνόμενος στον Προκόπη Παυλόπουλο ότι «οι εξελίξεις για την Ελλάδα είναι θετικότερες απ’ ό,τι ήταν πριν από λίγο καιρό, έχουμε στοιχεία γι’ αυτό», ενώ και οι δύο αναφέρθηκαν στον καταλυτικό ρόλο της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης και την σταθερότητα στην γηραιά ήπειρο.
Τα σημαντικότερα ωστόσο ειπώθηκαν κατ΄ ιδίαν, με πηγές της Τράπεζας να σημειώνουν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε τον κ. Παυλόπουλο για τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών stress tests από την ΕΚΤ, την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνοντας τις θετικές ενδείξεις αναφορικά με την ρευστότητα τους, που ενισχύεται από την επιστροφή καταθέσεων.
Ιδιαίτερο κεφάλαιο στην συνάντηση των δύο ανδρών αποτέλεσε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων νοικοκυριών, αλλά και επιχειρήσεων, ως απόρροια της γενικότερης κατάστασης στην πραγματική οικονομία, με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας να τονίζει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «δεν αρκεί η δημοσιονομική προσαρμογή, απαιτούνται και μεταρρυθμίσεις και κυρίως η άμεση υλοποίησή τους».
Ο διάλογος Παυλόπουλου-Στουρνάρα
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πώς πάτε;
Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Καλά. Είστε σε φάση διακοπών ή ακόμα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι. Διακοπές δεν υπάρχουν. Γενικά για όσους έχουν μερίδιο ευθύνης για το τι συμβαίνει στον Τόπο, διακοπές δεν υπάρχουν. Να σας ευχαριστήσω για την ενημέρωση που θα μου κάνετε. Και απλώς ήθελα να εκφράσω την άποψη ότι πέρα από τα ζητήματά μας τα ελληνικά, είναι ανάγκη τούτη τη στιγμή, να στηριχθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τα μέσα τα οποία είναι απαραίτητα για να διαδραματίσει τον πραγματικό της ρόλο.
Ένα από τα μεγάλα ελλείμματα που έχουμε στην Ευρωζώνη είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορέσει ν’αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή την κρίση και την κρίση χρέους και την τραπεζική κρίση, η οποία υπάρχει. Ο Πρόεδρος, κ. Ντράγκι, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται την Ευρωζώνη και το Ευρώ. Αλλά για να τα καταφέρει σ’αυτόν τον τομέα πρέπει να δοθούν και τα θεσμικά μέσα που έχουν άλλες Κεντρικές Τράπεζες με κορυφή, αν θέλετε, την FED.
Νομίζω ότι και με την πείρα που έχετε και επειδή ως Ελλάδα έχουμε κάθε λόγο να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, είναι ανάγκη να είμαστε με εκείνα τα Κράτη, τα οποία θα συμβάλλουν ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ν’αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά με τα κατάλληλα μέσα. Ακόμα και αν χρειασθεί αλλαγή του Καταστατικού της.
Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Καταρχήν σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση, την οποία κανονίσαμε την βραδιά της Δημοκρατίας πριν από λίγες μέρες. Οι εξελίξεις για την Ελλάδα είναι θετικότερες απ’ότι ήταν πριν από λίγο καιρό – έχουμε στοιχεία δηλαδή γι’αυτό.
Τώρα, όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που είπατε, η ΕΚΤ σήμερα είναι ένας μεγάλος πυλώνας σταθερότητας στην Ευρώπη. Στην ουσία η νομισματική πολιτική φέρει πολύ μεγάλο βάρος σήμερα για τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Θα επιθυμούσαμε, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, και κυβερνήσεις μέσω δημοσιονομικής πολιτικής, όσες μπορούν βέβαια, όσες έχουν αυτό που λέμε ‘δημοσιονομικό χώρο’, αλλά και μέσω μεταρρυθμίσεων, να συμβάλουν και αυτές.
Σαφώς, όπως είπατε, το Καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι γνωστό ότι καθορίζεται από τη Συνθήκη και χρειάζεται ομοφωνία για ν’αλλάξει. Πάντως, ακόμα και μέσα στο περιθώριο που έχουμε, η ΕΚΤ νομίζω ότι διαδραματίζει τον ρόλο της κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και συμφωνώ απόλυτα σε όσα είπατε για τον κ.Ντράγκι.