Στο Eurogroup σήμερα η συμφωνία που επιτεύχθηκε σε τεχνικό επίπεδο. Τι κερδίσαμε και τι χάσαμε από τη συμφωνία που προέκυψε από τη διαπραγμάτευση «εξπρές».
Η εξάλειψη της αβεβαιότητας είναι το μεγαλύτερο κέρδος της τεχνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε μετά από τη συντομότερη διαπραγμάτευση, που έχει γίνει μέχρι τώρα, στα πλαίσια της τρίτης αξιολόγησης.
Μετά την πολύμηνη περσινή διαπραγμάτευση και το «πήγαινε – έλα» των δανειστών, το θετικό κλίμα και οι συνοπτικές διαπραγματεύσεις, που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες μέρες, μπορούν να αποτελέσουν τις δυνάμεις της οικονομίας, σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία το μεγαλύτερο ζητούμενο είναι η ανάκαμψη. Τα πρώτα δείγματα αναμένονται σήμερα, οπότε και θα ανακοινωθούν τα πρώτα στοιχεία του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο.
Μία εβδομάδα τον περασμένο Οκτώβριο και πέντε ακόμα μέρες κράτησε η διαπραγμάτευση που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο και η οποία ήταν η πρώτη στην οποία δεν τέθηκε ζήτημα επιπλέον μέτρων. Αντιθέτως, ζητήθηκε η διανομή του υπερπλεονάσματος, κάτι το οποίο προφανώς επιτάχυνε τις εξελίξεις.
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση εμφανίστηκε αποφασισμένη να κλείσει τις χρονοβόρες διαδικασίες χωρίς «κόκκινες γραμμές στα «καυτά» θέματα, όπως αυτό των πλειστηριασμών ακινήτων και της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.
Ένα τρίτο μέτωπο με πολιτικές προεκτάσεις είναι αυτό της αναμόρφωσης των κοινωνικών επιδομάτων. Από τη μία κόβονται οικογενειακά επιδόματα για τρίτεκνους και πολύτεκνους της μεσαίας τάξης, από την άλλη αυξάνονται τα οικογενειακά επιδόματα για όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά, αλλά και το συνολικό κονδύλι.
Το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά έμεινε στον «αέρα» με την ελληνική πλευρά να κινείται πιο «διπλωματικά» αυτήν τη φορά. Η Αθήνα δεν καλλιέργησε προσδοκίες, ούτε χάραξε «κόκκινες γραμμές» στο αίτημα αναβολής της αύξησης των συντελεστών σε 32 νησιά του Αιγαίου και η απόρριψη του αιτήματος από τους δανειστές εμφανίστηκε ως εκκρεμότητα.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η κυβέρνηση μπορεί να κερδίσει στο ζήτημα μόνο με πολιτική παρέμβαση, καθώς από την πλευρά των δανειστών διατυπώθηκε η θέση ότι, δεν είναι αποδεκτή η αναίρεση συμφωνηθείσας παραμέτρου του μνημονίου. Η εναλλακτική όμως υπάρχει και αφορά στην ενίσχυση των νησιωτών που πλήττονται από το προσφυγικό με άλλους τρόπους, όπως αυτός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Οι δοκιμασίες για τις εσωκομματικές κυβερνητικές ισορροπίες ξεκινούν από τα θέματα της ΔΕΗ και των πλειστηριασμών. Βάσει της τεχνικής συμφωνίας, η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει διάταξη νόμου με την οποία θα προβλέπονται αυτεπάγγελτες διώξεις σε όσους παρεμποδίζουν τη διενέργεια πλειστηριασμών, φροντίζοντας παράλληλα δια του αρμοδίου Υπουργού για την αστυνομική περιφρούρηση των ειρηνοδικείων. Η σχετική διάταξη αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα στη Βουλή, με το πρώτο σετ νομοθετικών παρεμβάσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Το ζήτημα της ΔΕΗ θα έρθει στο προσκήνιο καθώς προχωρά το market test, ενώ παράλληλα, από τις αρχές του νέου έτους, θα πρέπει να δρομολογηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις που αναφέρονται στον προϋπολογισμό, όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΛΘ, το Ελευθέριος Βενιζέλος και φυσικά η ΔΕΗ. Στόχος είναι οι εισπράξεις ύψους 2,7 δισ. ευρώ για το 2018.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στο επόμενο Eurogroup, της 22άς Ιανουαρίου, οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης, που υπολογίζεται σε περίπου 5,5 δισ. ευρώ.
Στο επόμενο Eurogroup ξεκινά η δύσκολη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, χωρίς να μπορεί καμία πλευρά να κάνει λόγο για εύκολες διαπραγματεύσεις.
Το σημερινό Eurogroup, στο οποίο θα τεθεί η τεχνική συμφωνία, δεν αναμένεται να είναι δύσκολο για τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, καθώς το ελληνικό ζήτημα θα απασχολήσει λίγα λεπτά της συνεδρίασης, η οποία θα εστιάσει στην εκλογή νέου προέδρου του Οργάνου.
Ενδεικτικό των προδιαγεγραμμένα ομαλών σημερινών εξελίξεων είναι το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Ε.Ε στο ελληνικό πρόγραμμα Ντέκλαν Κοστέλο, δεν μπήκε καν στον κόπο να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες. Παρέμεινε στην Αθήνα, όπου θα είναι το απόγευμα ομιλητής στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.