"Ακροβασία" μεταξύ νόμιμου και ηθικού. "Βέλη" στην ΕΚΤ για νόμο του ...2016 απο τον Τάσο Πετρόπουλο.
Νέο σάλο προκαλεί η προκλητική εξαίρεση των πρώην υπαλλήλων της ΤτΕ από τις περικοπές ως 60% των συντάξεών όσων συνταξιούχων εργάζονται, ιδίως καθώς μεταξύ αυτών είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, ο οποίος είχε ξανά απασχολήσει το Πανελλήνιο, όταν έλαβε την 13η σύνταξη το 2016, κάτι που όπως είπε εκ των υστέρων «έγινε από λάθος, καθώς το σύστημα με «βλέπει» ως χαμηλοσυνταξιούχο».
Οι περίεργοι συνειρμοί ξεκίνησαν από την διάταξη σε εγκύκλιο του Υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου για την απασχόληση των συνταξιούχων, με την οποία εξαιρούνται οι συνταξιούχοι της Τράπεζας της Ελλάδος από τις περικοπές των αποδοχών όσων συνταξιούχων συνεχίζουν να εργάζονται.
Όπως τονίζουν «Τα Νέα», στην κατηγορία αυτή εμπίπτει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας με το δημοσίευμα να υποστηρίζει ότι πρόκειται για φωτογραφική διάταξη με άμεσα ωφελούμενο τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος.
Με βάση την επίμαχη εγκύκλιο, γράφει η εφημείδα, «εξαιρούνται από την περικοπή ή την πλήρη αναστολή της σύνταξης οι συνταξιούχοι της Τραπέζης της Ελλάδος, οι οποίοι, ανεξάρτητα από το χρονικό σημείο ανάληψης εργασίας μετά τη συνταξιοδότηση, καταλαμβάνονται από τις προϋπάρχουσες του άρθρου 20 του Ν. 2387/2016 ρυθμίσεις για την απασχόληση συνταξιούχων».
Η εγκύκλιος αφορά όσους νέους συνταξιούχους άρχισαν να εργάζονται, ως μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες, μετά από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και με αυτήν κόβεται - και μάλιστα αναδρομικά - το 60% του συνόλου των ακαθάριστων συντάξεων.
Εργατολόγοι τόνιζαν πάντως ότι η διάταξη δεν είναι φωτογραφική προς όφελος του κ. Μπαλαούρα, αλλά ότι αφορά διαφορετικό καθεστώς για το προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδας, με ευθύνη και πίεση των δανειστών και δη της ΕΚΤ, στην οποία «υπάγεται» και αναφέρεται η ΤηΕ.
Σε δηλώσεις του, ο Υφ. Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, είπε ότι η ΕΚΤ είναι αυτή που ορίζει το καθεστώς για το προσωπικό της ΤτΕ, σημειώνοντας ότι αν και υπάρχει όλχηση απο την Κυβέρνηση στον Μάριο Ντράγκι για το θέμα, δεν υπάρχει καν απάντηση.
Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή τα δημοσιεύματα για την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, δήλωσε ότι «εδώ και 21 μήνες -με πρόσχημα το άρθρο 96 του Ν.4387/2016- συντελούνται αναιτιολόγητα και άδικα παράνομες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που υπερβαίνουν αθροιστικά τα 1.300 ευρώ.
Από το αρμόδιο Υπουργείο, όμως, γίνονται απόλυτα αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής των παραπάνω ποσών. Αφ’ ενός, ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πετρόπουλος δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι “θα” υπάρξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιστροφή -ύστερα από αίτηση- των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών.
Αφ’ ετέρου, η αρμόδια Υπουργός, κ. Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη της στο ΣΚΑΙ, απάντησε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα προαπαιτεί συμφωνία με τους θεσμούς και ως εκ τούτου απαιτείται η συναίνεσή τους για την επιστροφή των κρατήσεων. Με άλλα λόγια, βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου στο Υπουργείο Εργασίας: Δεν υπάρχει ούτε η τυπική συνεννόηση μεταξύ Υπουργού και Υφυπουργών για τα θέματα αρμοδιότητάς τους.
Είναι δικαίωμά τους να εκτίθενται. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να εμπαίζουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αφορά τους θεσμούς. Αποτελεί απλά μια συνειδητή επιδίωξη του Υπουργείου Εργασίας να περικόψει περαιτέρω τις συντάξεις.
Η Κυβέρνηση πρέπει, σήμερα κιόλας, να σταματήσει τις παράνομες περικοπές και να επιστρέψει άμεσα το σύνολο που έχει παρακρατηθεί στους δικαιούχους και μάλιστα χωρίς αίτηση!».