Για μικροκομματικές σκοπιμότητες κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο Υπ. Υγείας. Επίθεση στο Μαξίμου εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας. Τι λένε τα άλλα κόμματα.
Αδιάκοπη, όπως και οι ελλείψεις πολλών φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων, συνεχίζεται η πολιτική σύγκρουση για την κατάσταση στην Ελλάδα και την διαχείριση του προβλήματος από την Κυβέρνηση.
Στα πυρά που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από την συνάντηση του με το Προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, απάντησε ο Θάνος Πλεύρης, καταλογίζοντας προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης του προβλήματος που έχει ανακύψει σε όλον τον κόσμο.
Στην απάντηση του Υπουργού Υγείας στον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρονται τα εξής:
«Το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων μαστίζει το σύνολο των κρατών και χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία και το σύνολο των χωρών της ΕΕ με πολύ πιο ακριβά φάρμακά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα από την Ελλάδα. Η απουσία πρώτων υλών έχει υποχρεώσει χώρες, να απαγορεύσουν πώληση συγκεκριμένων δραστικών, να βάλουν πλαφόν στην αγορά φαρμάκων και να βρίσκεται σε κίνδυνο η επάρκεια φαρμάκων στα νοσοκομεία τους
Η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε μικρότερο βαθμό, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί αλλά και χάρη στην ύπαρξη ισχυρής εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας. Ήδη από το καλοκαίρι νομοθετήσαμε για τη διασφάλιση φαρμάκων που είναι σε έλλειψη, διατάξεις που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε. Έχουμε διασφαλίσει την πλήρη επάρκεια στα νοσοκομεία μας και μέσω έκτακτων εισαγωγών και υποκατάστασης με τα ελληνικά γενόσημα αντιμετωπίζουμε και τις ελλείψεις στα ιδιωτικά φαρμακεία.
Παράλληλα έχουμε επιβάλλει την μεγαλύτερη απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και έχουμε ήδη κλείσει φαρμακαποθήκες που δεν συμμορφώνονται και οι έλεγχοι σε φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακαποθήκες συνεχίζονται. Λαμβάνουμε λοιπόν όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ταλαιπωρίας των πολιτών και την ομαλοποίηση της αγοράς. Σε όλες τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα από την Ελλάδα δεν υπήρξε ανεύθυνη αντιπολίτευση να προσπαθεί και από αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα να κερδίσει μικροκομματικά.
Ο κ. Τσίπρας για μία ακόμη φορά είναι κατώτερος των περιστάσεων. Λαϊκίζει και συνθηματολογεί χωρίς καμία πρόταση. Προκαλεί δε εντύπωση ότι αναφέρεται σε κερδοσκοπία, τη στιγμή που γνωρίζει ότι ο ίδιος ως κυβέρνηση άλλαξε τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων προς όφελος των πολυεθνικών συμφερόντων της φαρμακοβιομηχανίας και ως αντιπολίτευση δεν στήριξε κανένα μέτρο εξοικονόμησης από τα ακριβά φάρμακα που εξασφάλισαν για το δημόσιο πάνω από 450 εκ. εκπτώσεις.
Η επιλογή του να συναντηθεί όχι με το σύνολο των θεσμικών εταίρων αλλά με τον απερχόμενο πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών δείχνει ότι αναπολεί τους ανθρώπους που του υπόσχονταν ότι τα φαρμακεία θα είναι εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το κομματικό του όφελος σε βάρος της δημόσιας υγείας».
Επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Θα αναλάβει την ευθύνη για την υγειονομική ανασφάλεια ή θα συνεχίσει να ευνοεί την αισχροκέρδεια;
Επίκαιρη ερώτηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα "Θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός την ελάχιστη πολιτική ευθύνη για την υγειονομική ανασφάλεια στη χώρα, τις δυσκολίες πρόσβασης στην αναγκαία υγειονομική φροντίδα και τις πρωτοφανείς ελλείψεις σε φάρμακα ή θα συνεχίζει να ευνοεί την αισχροκέρδεια σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας;" κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.
Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Τσίπρας, "η χώρα μας βιώνει μία παρατεταμένη κρίση δημόσιας υγείας ως απότοκο των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον χώρο της υγείας. Η υγειονομική κρίση αναζωπυρώνεται, τη στιγμή που το Εθνικό Σύστημα Υγείας εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών, βιώνει μία από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας του, με αναστολή λειτουργίας πολλών κλινικών, τμημάτων και υπηρεσιών. Το δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργεί με 10.000 υγειονομικούς λιγότερους σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι πολίτες κατευθύνονται στην επί πληρωμή απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων ή στον ιδιωτικό τομέα και επιβαρύνονται για τις εξετάσεις και τη συνταγογράφηση. Ακόμη και στο μέτωπο της πανδημίας, που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν αφήσει πίσω, η χώρα μας συνεχίζει να καταγράφει «μαύρη» πρωτιά, τόσο σε θανάτους, όσο και σε κρούσματα. Η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις σε κρούσματα σε άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και στον γενικό πληθυσμό. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων πιέζει ακόμη περισσότερο τα νοσοκομεία, ιδίως τους κρίσιμους βραχίονες των ΤΕΠ, των παθολογικών και παιδιατρικών κλινικών και των ΜΕΘ".
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, "αυτές τις μέρες ένα παιδί 6 χρονών έχασε τη ζωή του, γιατί ξεκίνησε από τα Γρεβενά και, για να βρει διαθέσιμη ΜΕΘ, έπρεπε να φτάσει στο Ρίο επειδή σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα δεν υπήρχε μία ΜΕΘ για ένα παιδί και έπρεπε να κάνει 300 χιλιόμετρα με ένα ασθενοφόρο, το οποίο έπαθε βλάβη στο δρόμο. Αυτή είναι δυστυχώς μόνο μία εικόνα από την τραγική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά φαίνεται ότι δεν θα είναι η τελευταία".
Επισημαίνει, δε, ότι "εδώ και μήνες στο σύνολο της χώρας παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα καθημερινής χρήσης και πρώτης ανάγκης. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανάρτησε λίγο πριν το κλείσιμο του έτους τον μεγαλύτερο κατάλογο ελλείψεων φαρμάκων που έχει δημοσιευτεί ποτέ, καταγράφοντας αθροιστικά 232 ελλειπτικά ή εντελώς εξαφανισμένα σκευάσματα. Η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη το τελευταίο διάστημα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων που οδήγησαν στα ύψη τη ζήτηση για μία σειρά από φάρμακα, ιδίως παιδιατρικά, σιρόπια και εισπνεόμενα καθώς και φάρμακα για το κρυολόγημα που δεν διατίθενται στα φαρμακεία".
Στην πραγματικότητα, συνεχίζει ο κ. Τσίπρας, "η Κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε να αντιμετωπίσει άλλη μία δυσκολία, αφήνοντάς την να εξελιχθεί σε κρίση, καθώς η πολύμηνη πλέον έλλειψη φαρμάκων έφτασε να αναγνωρίζεται ως πρόβλημα από το Υπουργείο Υγείας μόλις λίγο πριν τις γιορτές. Από τότε ο Υπουργός Υγείας επιχειρηματολογεί με ασάφειες και υπερβολές, κάνοντας λόγο άλλοτε για παγκόσμιο φαινόμενο, άλλες φορές για «γονείς που αποθηκεύουν φάρμακα για τα παιδιά τους με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη στην αγορά», ή ακόμα και για ανεύθυνους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν".
Αναφέρει μάλιστα ότι,
Ερωτάται ο πρωθυπουργός:
1.Θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός την ελάχιστη πολιτική ευθύνη για την υγειονομική ανασφάλεια στη χώρα, τις δυσκολίες πρόσβασης στην αναγκαία υγειονομική φροντίδα και τις πρωτοφανείς ελλείψεις σε φάρμακα ή θα συνεχίζει να ευνοεί την αισχροκέρδεια σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας;
2.Θα καταθέσει έστω και τώρα κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης των δραματικών ελλείψεων σε φάρμακα ή θα επιμείνει στην δήθεν αυτορρύθμιση της αγοράς, στην εξυπηρέτηση της αισχροκέρδειας με τις παράλληλες εξαγωγές και στη μετακύληση του κόστους στους πολίτες με την αύξηση στις τιμές του φαρμάκου.
Σε φυλλάδιο του ΚΚΕ επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως «Το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης των αναγκαίων φαρμάκων για την έγκαιρη, ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας του λαού είναι αποτέλεσμα της “χρόνιας νόσου” της καπιταλιστικής οικονομίας που διαμορφώνει το φάρμακο ως πανάκριβο εμπόρευμα για τον λαό και ως μέσο απόσπασης τεράστιων κερδών από φαρμακοβιομήχανους και φαρμακέμπορους είτε αυτοί έχουν την “έδρα τους” στην Ελλάδα είτε αλλού.
Τα φάρμακα:
Είναι ψέματα ότι δε “φτάνουν” οι “πρώτες ύλες” για την παραγωγή και τη συσκευασία των φαρμάκων σε συνθήκες τεράστιων δυνατοτήτων της τεχνολογίας, της επιστήμης και της παραγωγικότητας.
Ο λαός είναι χαμένος και όταν υπάρχει ανεπάρκεια και όταν τα φάρμακα επαρκούν αφού είναι πανάκριβα. Εδώ και τώρα:
Η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωση της αναφέρει «Κάθε «παγκόσμια κρίση» στην Ελλάδα εξελίσσεται σε «τραγωδία». Η κυβέρνηση αντί να αναζητά λύσεις για να προστατεύσει την υγεία των Ελλήνων, εφευρίσκει δικαιολογίες για την αποτυχία της. Μία κυβέρνηση η οποία δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της, δεν αξίζει να έχει και την ύψιστη ευθύνη της διακυβέρνησης της Ελλάδας.
Σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλη Κριθαρίδη, σημειώνεται πως «Η Κυβέρνηση συνεχίζει να επιρρίπτει τις ευθύνες για τις τραγικές ελλείψεις των φαρμάκων σε οποιονδήποτε άλλο πέραν της ίδιας. Με τους πολίτες να διαπιστώνουν καθημερινά έλλειψη όλο και περισσότερων βασικών φαρμάκων, η Κυβέρνηση προσπαθεί για άλλη μία φορά να μας πείσει πως πρόκειται για ένα ακόμα διεθνές ή πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Πέρα όμως από την συνήθη πια δικαιολογία για την Μητσοτάκης Α.Ε. περί εισαγόμενων προβλημάτων, η Κυβέρνηση δεν εξηγεί τι κάνει η ίδια, ασχέτως της προέλευσης του προβλήματος για να το αντιμετωπίσει και κατά πόσο λειτουργεί τελικά ως πολλαπλασιαστής του. Πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρξει εθνική ή και ευρωπαϊκή βιομηχανία φαρμάκου με κεντρικό σχεδιασμό, έξω από τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης της αγοράς για να ικανοποιούνται οι ανάγκες του πληθυσμού έναντι των ιδιωτικών συμφερόντων που νέμονται και τον χώρο του φαρμάκου; Όπως ακριβώς στην εθνική αμυντική βιομηχανία όπου δεν υπάρχει, και δεν θα έπρεπε να υπάρχει, η "αγορά", έτσι και για τα φάρμακα των ασθενών θα έπρεπε να συζητάμε πέρα και έξω από το κερδοσκοπικό αυτό πλαίσιο. Πάνω σε αυτά, όμως, ο κ. Πλεύρης, η κα Γκάγκα κι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχουν να μας πουν κάτι πλην της γνωστής τους δικαιολογίας πια, ότι για όλα τα δεινά του τόπου φταίνε κάποιοι "εξωτερικοί παράγοντες", την ώρα που η πολιτική τους στον χώρο της υγείας ασκείται καθαρά με σκοπό την εξυπηρέτηση των ολιγαρχικών παραγόντων».
Ο Αντύπας δέχθηκε επίθεση ενώ τραγουδούσε (βίντεο)