Κόσμος

30 Ιουνίου 2023 14:08 Τελευταία ενημέρωση : 30 Ιουνίου 2023 22:07

Τσίπρας: Πώς σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος την παραίτησή του

Στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και η Σύνοδος του ΝΑΤΟ.

 Τσίπρας: Πώς σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος την παραίτησή του

Μια ιστορική σελίδα έκλεισε για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του κόμματος. Η είδηση κάνει τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ, τα οποία επισημαίνουν πως η απόφαση αυτή έρχεται με τη συντριπτική ήττα του στις βουλευτικές εκλογές την περασμένη Κυριακή.

Βασικό θέμα και στην τουρκική ειδησιογραφία αποτελεί η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Άννα Ανδρέου, τουρκικός Τύπος εντυπωσιάστηκε από την ομιλία παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος χρησιμοποίησε τους στίχους του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ «η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την έχουμε ταξιδέψει ακόμη».

Η Χουριέτ σήμερα στο πρωτοσέλιδό της έχει τίτλο «Παραιτήθηκε με τον Ναζίμ Χικμέτ». Και η Ακσάμ επίσης έχει τίτλο «Έχασε 5 εκλογές και αποχώρησε με τον Ναζίμ Χικμέτ».

Ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος είναι πολύ γνωστός στην Τουρκία, και αγαπητός ιδιαίτερα από την λεγόμενη αριστερά της Τουρκίας, είχε σήμερα ιδιαίτερη θέση και στον αντιπολιτευτικό τύπο, ο οποίος αφήνει αιχμές στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος παρότι έχασε τις εκλογές, αρνείται να παραιτηθεί.



Πάντως βασικό θέμα εξακολουθεί να είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία. Το CNN Turk μεταδίδει ότι τα βλέμματα είναι στραμμένα στις επαφές Τουρκίας – Ελλάδας στο Βίλνιους και ότι Ερντογάν και Μητσοτάκης αναμένεται να συζητήσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υπενθυμίζει ότι η τελευταία τους συνάντηση ήταν τον Μάρτιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη.Hurriyet - πρωτοσέλιδο - 30/06/2023

Όσο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι έπειτα από τη σκληρή αντίδραση της Άγκυρας για το κάψιμο του Κορανίου στη Στοκχόλμη, δεν αναμένεται η Τουρκία να δώσει το πράσινο φως στο Βίλνιους της Λιθουανίας, παρά τις έντονες πιέσεις από το ΝΑΤΟ

Ειδήσεις σήμερα:

“Καλάθι του Νοικοκυριού”: Μέχρι πότε παρατείνεται το μέτρο

Θεσσαλονίκη: Ο διαρρήκτης έπεσε πάνω στον ένοικο

Η Ναόμι Κάμπι ξανά μητέρα στα 53 της - Το μήνυμα που στέλνει στις γυναίκες