Κόσμος

20 Ιανουαρίου 2025 22:13

Μεταναστευτικό - ΗΠΑ: “Μπλόκο” Τραμπ στην εφαρμογή για νόμιμη είσοδο στις ΗΠΑ

Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες από διάφορες χώρες άρχισαν να περπατούν νωρίς τη Δευτέρα στο νότιο Μεξικό, παρά τις απειλές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για μαζικές απελάσεις και περιορισμό του ασύλου.

 

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει τερματίσει τη χρήση μιας εφαρμογής για τα σύνορα, της CBP One, η οποία επέτρεπε στους μετανάστες να εισέρχονται νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Η κίνηση αυτή κλείνει έναν βασικό δρόμο για τους ανθρώπους που επιθυμούν να έρθουν στη χώρα.

Οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας ανέφεραν ότι η εφαρμογή βοήθησε στη μείωση των διαβάσεων των μεταναστών, προσφέροντας έναν οργανωμένο τρόπο για να υποβάλουν αίτηση για είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα που η εφαρμογή έχει καταργηθεί και οι περιορισμοί για το άσυλο ισχύουν, τα σύνορα ουσιαστικά κλείνουν για τους αιτούντες άσυλο.

Ένα ειδοποιητήριο στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Τελωνείων και Συνοριακής Προστασίας τη Δευτέρα, αμέσως μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, ενημέρωσε τους χρήστες ότι η εφαρμογή που είχε χρησιμοποιηθεί για να επιτρέψει στους μετανάστες να προγραμματίσουν ραντεβού σε οκτώ συνοριακά σημεία εισόδου στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, δεν είναι πλέον διαθέσιμη.

WATCH: Migrants waiting in Mexico learn the CBP One app has gone dark and their appointments canceledpic.twitter.com/jpHdUq801s

— Breaking911 (@Breaking911) January 20, 2025

Η ειδοποίηση ανέφερε ότι τα υπάρχοντα ραντεβού έχουν ακυρωθεί.

Άλλες παραγγελίες θα βασιστούν περισσότερο στο στρατό των ΗΠΑ και στον επανακαθορισμό του ποιος θα μπορεί να γίνει Αμερικανός.

Ωστόσο, η πραγματική εκτέλεση μιας τόσο ευρείας μεταναστευτικής ατζέντας είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει νομικές και λογιστικές προκλήσεις.

Ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρηκε στη παράνομη μετανάστευση κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του.

Εφαρμόζουμε «αποφάσεις κοινής λογικής» είπε ο Τραμπ, αναφέροντας ότι στα νότια σύνορα των ΗΠΑ κηρύσσεται κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Θα υπογράψω διάταγμα με το οποίο τα καρτέλ των ναρκωτικών θα θεωρούνται πλέον τρομοκρατικές οργανώσεις», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ συνεχίζει να χρησιμοποιεί την πρώτη του ομιλία για να επιτεθεί στη διακυβέρνηση Μπάιντεν και τους χειρισμούς της στην κρίση των μεταναστών. Είπε ότι οι προκλήσεις της χώρας θα «εκμηδενιστούν», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια κρίση «εμπιστοσύνης έναντι του ριζοσπαστικού και διεφθαρμένου κατεστημένου».

Η προηγούμενη κυβέρνηση, είπε, παρείχε άσυλο και προστασία σε «επικίνδυνους εγκληματίες» που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας.

«Θα σταματήσουμε κάθε παράνομη είσοδο»

Χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν στα σύνορα των ΗΠΑ

Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες από διάφορες χώρες άρχισαν να περπατούν νωρίς τη Δευτέρα στο νότιο Μεξικό, ελπίζοντας να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες παρά τις απειλές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για μαζικές απελάσεις και περιορισμό του ασύλου.

Περπατούσαν κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου από την πόλη Ταπατσούλα στο νότιο Μεξικό κοντά στα σύνορα με την Γουατεμάλα.

Οι γονείς έσπρωχναν τα παιδιά τους σε καροτσάκια ή τα κουβαλούσαν στους ώμους τους.

«Το καλύτερο πράγμα για την οικογένειά μας είναι να πάμε τουλάχιστον στην Πόλη του Μεξικού, όπου υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες εργασίας και μπορείς να εγκατασταθείς εδώ στο Μεξικό ενώ περιμένεις για τις νέες διαδικασίες που μπορεί να προκύψουν από αυτή την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ολίντο Κολμενάρες, μετανάστης από τη Βενεζουέλα που ταξιδεύει με τη γυναίκα του και τον γιο του.

Ήταν τουλάχιστον η δέκατη μεγάλη ομάδα μεταναστών που έφυγε από την Ταπατσούλα από τις εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά οι λεγόμενες καραβάνες αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό της καθημερινής ροής μετανάστευσης μέσω του Μεξικού προς τα σύνορα.

Συνήθως διαλύονται μετά από μερικές ημέρες περπατήματος και οι μετανάστες συνεχίζουν σε μικρότερες ομάδες ή οικογενειακές μονάδες.

Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε ο Δημήτρης Δημητράκας

Μετρό Θεσσαλονίκης: Άγνωστοι επιχείρησαν να μπουν από καταπακτή

Ομιλία Τραμπ: Η Αμερική που θα “ανθίσει ξανά”, το Μεταναστευτικό και η Οικονομία (βίντεο)